Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) öncülüğünde, Oda ve Borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İzmir’de atıldı. Aylık 0,99 faiz/kar payı ve 12 ay vade imkânı ile iki üç ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisine; Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım aracılık edecek.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu imza töreninde yaptığı konuşmada, 2017 yılında başlattıkları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Finansmanda İnovasyon” adını verdiği Nefes Kredisi’ni 2018 yılında devam ettirmek üzere bir araya geldiklerini belirterek, “Geçtiğimiz sene TOBB-Ziraat Bankası-Denizbank ve KGF olarak çıktığımız yola bu sene Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve bankaları da katıldı. Artık daha güçlü yürüyoruz” dedi.
Nefes Kredisi fikrini geçen yıl Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile konuştuklarını anımsatan TOBB Başkanı şunları söyledi: “Sonra Başbakanımıza arz etmiştik. Sonra Sayın Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in desteğiyle Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine %85 kefalet sağlandı. Son olarak da en büyük kamu bankamız olan Ziraat Bankası ile iki senedir projemize destek veren tek özel banka olan Denizbank zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Böylece KOBİ’lere 5 milyar liralık kredi hacmi yarattık. 2-3 ay gibi kısa bir sürede 30 bin KOBİ kredi kullandı. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak da katkı sağlamış olduk.
Hisarcıklıoğlu, 2017 yılında Başbakan Yıldırım’ın himayesinde başlattıkları Nefes Kredisi’ni bugün yeniden başlattıklarını ifade ederek, “Piyasada olumsuz hava oluşturmaya çalışanlara inat, “TOBB, 365 Odam ve Borsam, Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve KGF olarak buradayız” diyoruz. Burada tüm banka genel müdürlerine yaptıkları önderlik için çok teşekkür etmek istiyorum. Yine oda ve borsalarımızın başkanları ve yönetim kurullarına teşekkür etmek istiyorum. Tüm kaynaklarını üyeleri için seferber ettiler” şeklinde konuştu.
Türk müteşebbisinin ve KOBİ’lerinin asli temsilcisi olan tüm oda ve borsalar ile gurur duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Onlar sayesinde 2-3 ay içinde 50 bin KOBİ’mize 5 milyar lira kredi imkanı sağlamış olacağız. Sağ olsun Sayın Başbakanımız da projemizi 2017 yılında başladığımız ilk günden bu yana çok yakından takip etti. Geçen sene olduğu gibi bugün de bizlere moral vermek için bu imza törenini himayelerine aldı. Biz de Türk özel sektörü olarak Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerinin düşürülmesi politikasına elimizden geldiğince destek vermiş olmaktan çok mutluyuz” dedi.
Nefes Kredisi sistemi hakkında bilgi veren TOBB Başkanı şunları söyledi: “Pazartesi gününden itibaren üye KOBİ’lerimiz Oda ve Borsalardan alacakları üyelik belgesi ile çalıştıkları banka şubesine başvurabilecekler. Nefes Kredisi faizimiz aylık yüzde 0.99 olacak. Bir üyemiz azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. Ve kredi 12 eşit taksitli olacak. Kredinin %85’i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında olacak. Yani KOBİ’lerimizin çok ciddi bir teminat sıkıntısı olmayacak. Böyle anlatınca anlaşılmıyor. Ben bir de Kayserili gibi anlatayım. Normalde bugün paranızı bankaya mevduata koysanız bankadan %15 mevduat faizi alıyorsunuz. Ama Nefes Kredisi kullanınca aylık 0.99, yıllık yüzde 11.88 faiz ödeyeceksiniz. Yani KOBİ’lerimiz mevduat faizinden 3 puan aşağıda kredi kullanabilecek. Yani, Cumhurbaşkanımızın tabiriyle finansmanda inovasyon yapmaya devam ediyoruz”.
Hisarcıklıoğlu, toplamda KOBİ’lere 5 milyar kredi kullandırıp, faiz yükünden 400 milyon liraya yakın tasarruf etmelerini sağlayacaklarını, KOBİ’lerin ve Türkiye’nin kazanacağını söyledi.
TOBB Başkanı bu proje ile 2017’de % 7.4 ile G20’nin büyüme rekorunu kıran Türk ekonomisinin 2018’de de yeni rekorlara koşmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.
Çarşamba günü Başbakan Yıldırım’ın himayesinde YOİKK platformunda hayata geçirilen reformların toplantısını gerçekleştirdiklerini anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Orada da söyledim. Biz TOBB olarak YOİKK’te olduğu gibi, istihdam seferberliğinde olduğu gibi, Nefes Kredisi’nde olduğu gibi, Türkiye’nin Otomobili’nde olduğu gibi devletimizin bize verdiği her görevde Türk özel sektörü adına çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazandı. Türkiye, her zaman hedeflerine ulaştı. Biz Türk tüccarı ve sanayicisi olarak yine en iyi bildiğimiz işi yapacağız. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, biz kazanacağız, çalışanlarımız kazanacak, Türkiye kazanacak. Bu masadaki, bu salondaki güç birliği oldukça, birçok başarıya imza atacağız. Projemizi ilk günden beri himaye eden Sayın Cumhurbaşkanımıza, maddi manevi desteklerini esirgemeyen Sayın Başbakanımıza, Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ve Bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
-Başbakan Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım da geçen sene kullandırılan nefes kredisinin dönüşünün Türkiye ortalamasından 10 kat daha fazla olduğunu, binde birin altında gerçekleştirdiğini belirtti.
Bu oranın normalde 2,9 olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: "Burada binde bir yani hiç batak yok, sağlam para, çünkü KOBİ'ler sağlam. KOBİ'ler sözüne sadık işletmelerdir, diğerleri sağlam değil demek istemiyorum. Onların hacmi çok büyük, büyük işler yapıyorlar. KOBİ'lerin cüsseleri küçük ama ekonomiye katkıları büyük. Daha yaygın bir tabana hizmet veriyorlar. Burada krediden daha çok insan daha çok şirket yararlansın diye 200 bin lira, bir ölçü koymuşlar, bence makul. Bu bir yatırım değil, mevcut işletmelerin çarkı çevirmek için işletme ihtiyaçlarını karşılaşmak için bir katkıdır."
Yıldırım, geçen seneki yüzde 7,4'lük büyümenin durup dururken gerçekleşmediğini vurgulayarak "Bunun arka planı var. 2017'nin başında bir çok tedbir aldık. Çünkü 2017'nin zor geçeceğini biliyorduk. Bunlardan bir tanesini sadece söyleyeceğim. Kredi Garanti Fonu (KGF) sistemini devreye soktuk. Yani hazine alınan kredilerin bir kısmına garanti veriyor ve bu şekilde 221 milyar 400 bin KGF marifetiyle kredi kullanılmış. İşletmeler büyüme planlarını gerçekleştirdiler." bilgisini verdi.
Bunun dışında 290 bin işletmeye KOSGEB imkanının sağlandığını aktaran Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani KOSGEB'lerden verilerin krediler daha cazip, orada faiz yok. 50 bin liraya kadar para verdik, 3 yıl süreyle. Toplam 690 bin müteşebbise kredi sağladık. Zaten TOBB'un 1 milyon üyesi var, yarıdan fazlasına yüzde 70'ine kredi sağlamışız, destek vermişiz. Parasal olarak KOBİ'leri dahil ettiğimizde sağlanan kredi imkanı 1. Nefes Kredisinde 250 milyara yaklaşıyor, net rakam 243 milyar. Ekonomiye 243 milyarın birden girmesi ne demek, çarkların daha hızlı dönmesi demek, üretimin daha fazla artması demek, üretim artınca ihracatın artması demek, daha çok vatandaşımızın iş, aş bulması demek."
Yıldırım, geçen yıl 'Türkiye'nin krizi kaldıramayacağının' söylendiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye bu krizi kaldıramaz, Türkiye yandı, öldü, bitti diyenler mosmor oldu. Şimdi bunların kötü alışkanlıkları bitmez, bu sene bozuk plak ya, tekrar başa aldılar. Tekrar aynı şarkıları söylüyorlar. 'Türkiye 2018'de bu işin içinden zor çıkar, şöyle olacak, böyle olacak.' sipariş raporlar, değerlendirmeler, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler. Bunların hepsi bize yabancı değil, tanıdık sesler, tanıdık yüzler. Ama burada bir şey söyleyeceğim, bu ülkenin başbakanı olarak söylüyorum. Şartlarımızın çok kolay olmadığını biliyoruz çünkü biz büyük bir mücadele veriyoruz. Sadece ülkemizin kalkınması için değil, bölgemizdeki mazlum ve mağdur halkların da hamisi olarak tarihi bir mücadele veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu mücadeleyi veriyoruz ama bütün bunlara rağmen hiç merak etmesinler. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek, buradan ilan ediyorum. Efendim 'ekonomiyi soğutun'. Soğuttun mu, sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Soğumayacak, terlemeye, üretmeye devam edeceğiz. Onun için bu destekleri veriyoruz."
2018'e ait bugün sadece küçük bir müjde verdiklerini aktaran Yıldırım, "Ama 2018'in tedbirlerini, teşviklerini, aldığımız kararları da önümüzdeki hafta inşallah halkımıza paylaşacağız, bu müjdeleri vereceğiz." dedi.
Başbakan Yıldırım, geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri toplantıda açıkladıkları üzere birçok reformu başlattıklarını belirterek, "Yakında da yasasını çıkardığımız Cazibe Merkezleri Programını başlatmış olacağız." diye konuştu.
Nefes kredisinin bu noktaya gelmesinde 8 kuruluşun emeğinin olduğunu bildiren Binali Yıldırım, şunları kaydetti: "Bugün bu esnaflarımızla, işletmelerimizle paylaşıyoruz. İşletmelerimiz, pazartesiden itibaren gidip, başvuruların yapabilir ve kredilerini alabilir, hayırlı uğurlu olsun. Bakın değerli banka genel müdürleri KGF yine devrede, garantilerini veriyor, vatandaşın kendi öz kaynağı da var, onun için teminatlarda lütfen ölçülü olalım. Yani hiç teminat yokmuş gibi, bire iki, bire üç teminat alma cihetine gitmeyelim. Karşılığının bir kısmı veriliyor zaten, eksiğiniz varsa küçük bir parça onu da alın. Fazla teminat sizin için cazip bir şey değil. Önemli olan yaşatmayı esas almaktır, yaşatacaksınız, yaşatırsanız, siz de yaşarsınız. Yarın bir gün riske girince bütün bu işletmeler ne olacak, siz de zincirleme aynı şekilde. Onun için sürdürmeyi, yaşatmayı esas almalıyız ve teminatlarda da makul ölçüler içinde kalmalıyız."
-Başbakan Yardımcısı Şimşek
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise KOBİ'lerin Türkiye'de önemli bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğuna dikkati çekerek, 3,5 milyon KOBİ'nin Türkiye'deki firmaların yüzde 99,8'ini oluşturarak, istihdama, yatırımlara, ihracata ve katma değere büyük katkı yaptığını söyledi.
Şimşek, KOBİ'lerin ekonomideki önemine karşın kredilerden yeterli payı alamadığına işaret ederek, "Finansmana erişim KOBİ'lerin en büyük sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Hükümet olarak KOBİ'lerin finansmana erişimini çözmek için 3 önemli adım attık. İlki Taşınır Rehini Reformu, çıkardığımız kanunla KOBİ'lerin sadece gayrimenkulleri, taşıtları değil, artık alacakları, hatta patentten elde edecekleri gelirler de rehin olarak kabul edilebiliyor. Bu çok temel ve yapısal bir reformdur, bununla finansmana erişim artacaktır." diye konuştu.
Geçen yıl da Kredi Garanti Fonu (KGF) ile hazine destekli kredi garanti sistemini hayata geçirdiklerini hatırlatan Şimşek, "Geçen seneden bu yana 400 bin KGF kapsamında kredi verildi. 210 bin civarında firma yararlandı. Bunun dünyada eşi benzeri yok. Bize yurt dışından ziyarete gelenler bunun yapısıyla ilgili bilgi isteyip kendi ülkelerinde uygulamak istiyor." ifadelerini kullandı.
Şimşek, bugüne kadar KGF kapsamlı 209 milyar liralık hazine kefaleti verildiğini dile getirerek şöyle devam etti: "Ama toplam kullanım 236 milyar lira civarında. Üçüncü olarak da Nefes Kredisi... Bu da çok önemli. Bu daha çok küçük firmalara, gerçekten işletme sermayesi olarak nefes aldırıyor. Bu çok kritik bir alan ve buraya imkanlar el verdiğince daha fazla kaynak aktaracağız. Dolayısıyla krediye erişimi artırıyoruz. Burada bir başarı var. Bunun sayesinde Türkiye geçen sene 1 milyon 600 binin üzerinde istihdam oluşturdu. Geçen yılki büyümenin önemli bileşenlerinden bir tanesi de bu kredi oldu."
Şimşek, Nefes Kredisi'nin daha çok KOBİ'lere yönelik olduğunu ancak gelecek vadeden teknoloji odaklı ve başlangıç düzeyindeki şirketlere yönelik ayrı bir sistem planladıklarına değinerek, şöyle devam etti: "Bunlara ayrı bir ekosistem kuruyoruz. Bu ekosistemin en önemli bileşenleri arasında yine Hazine var. Fonların fonuna kaynak aktarıyoruz ki bu türden gelecek vadeden şirketlere destek olunsun. Kitle fonlaması reformunu yaptık ve melek yatırımcı konseptini Türkiye'de oturttuk. Avrupa'da 5. sıraya geldik. Bunlarla da yetinmiyoruz şimdi kalkınma bankacılığının önünü çok daha güçlü bir şekilde açacağız. Böylece gerçekten daha çok teknoloji odaklı başlangıç düzeyindeki şirketlerin de ekosistemini güçlendiriyoruz."
- Bakan Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Türkiye'nin marka şehirlerinden biri olan İzmir'de imzasını atacakları "Nefes Kredisi" ile tüccarın ve sanayicinin önünü açacaklarını söyledi.
Tüfenkci, bakanlık olarak sürekli KOBİ'lerle bir araya geldiklerini, onların fikirlerini ve önerilerini dinlediklerini ve bazı uygulamalar geliştirdiklerini anlatarak, "2016'dan beri Türkiye üzerinde oynanan oyunları hep beraber boşa çıkardık. Türkiye ekonomisine ayar vermeye çalışanlara özel sektörümüz bir ayar çekti. 2017 yılında Türkiye dünyayı kıskandıracak şekilde 7,4 büyüme yakaladı, bu gerçek bir başarıdır. " dedi.
Tüfenkci, oda ve borsaların, KOBİ'lerle hükümet arasında köprü kurduğunu dile getirerek, "Oda ve borsalarımız ayrıca KOBİ'lere finansman için ellerindeki imkanları kullanıyorlar. Yatırım ortaklıkların iyileştirilmesi noktasında finansmana erişimde birtakım iyileştirmeler yaptık. Biz her zaman üretenin çalışanın, istihdam sağlayanın yanındayız. Sizler çalışacaksınız bizler de sizlerin önünü açacağız. Birtakım iyileştirmeleri sizlerle paylaştık, inşallah önümüzdeki dönemde devam edecek." diye konuştu.
www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=22793&lst=MansetListesi