Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Şanlıurfa Oda ve Borsalarının Koronavirüsün Ekonomik Etkilerine Yönelik Talep, Sorun ve Çözüm Önerileriyle, Üyelerimizin de içinde bulunduğu iş dünyası talepleri; vergi, mali yükler, kredi kefalet, lojistik, istihdam, tarım ve idari olmak üzere 8 başlıkta karşılık bularak hayata geçirilmeye devam ediyor.” dedi.
Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde reel sektörün talepleri doğrultusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Peltek, İş dünyasına destek olmak ve ayakta kalmalarını sağlamak amacıyla yürürlüğe giren ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin büyük bir bölümünün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde oda ve borsa üyelerinin talepleri çerçevesinde belirlenmeye devam ettiğinin altını çizdi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerden gelen her talebin ve sorunların çözüm önerileri ile birlikte TOBB’a iletildiğini ifade eden Başkan İ.Halil Peltek, “Üyelerimizden gelen yeni şikâyet ve taleplerini almaya devam ediyoruz. Üyelerimizden gelen her talep, bizler için çok önemli. Bu talepler detaylıca incelenerek TOBB’a oradan da ilgili bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına ivedilikle ulaşıyor. Üretim, yatırım ve istihdam sağlama gayretiyle ülkemizin kalkınmasına çaba harcayan sektör temsilcilerimizi bu çetin süreçte asla yalnız bırakmayacağız. Bu minvalde bize ulaşan önceki taleplerle birlikte, üyelerimizin yeni taleplerinin çoğu sonuçlanarak Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ne eklendi.
Konya, Karaman, Aksaray ve Şanlıurfa Oda/Borsalarının Koronavirüsün Ekonomik Etkilerine Yönelik Talep, Sorun ve Çözüm Önerileriyle, Üyelerimizin de içinde bulunduğu iş dünyası talepleri; vergi, mali yükler, kredi kefalet, lojistik, istihdam, tarım ve idari olmak üzere 8 başlıkta hayata geçirildi ve geçirilmeye de devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
İşte, son eklenen taleplerle ilgili sonuçlar;
KONYA, KARAMAN, AKSARAY VE ŞANLIURFA ODA ve BORSALARININ KORONAVİRÜSÜN EKONOMİK ETKİLERİNE YÖNELİK TALEP, SORUN ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (08 Nisan 2020)
− Koronavirüs nedeniyle Özel Öğretim Kurumları sektöründe (özellikle okullar) ciddi problemler yaşanmaktadır. Sektör temsilcilerinden gelen talepler aşağıdaki şekildedir: • Tüm Özel Öğretim Kurumlarının Muhtasar ve KDV Tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerin 6’şar ay ertelenen kurumlar arasına alınması.
• Özel Öğretim Kurumlarının tamamına Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma hakkı verilmesi.
• Öğrencilerin mevcut durumuna istinaden ücret tahsilatı yapılamamakta olup, talep eden Özel Öğretim Kurumlarına Kira ve Personel ödemeleri için faizsiz ilk 3-4 ayı ödemesiz kredi sunulması.
− Dış ticaret ile iştigal eden Oda Borsa üyelerimizin ilgili süreci de kapsayan talepleri aşağıdaki şekildedir: • Bankaların çalışma saatlerinden dolayı vesaik teslimlerinde, akreditif ve ödeme işlemlerinde yaşanan aksaklıklar giderilmelidir.
• Navlun ve lojistik fiyatlarında yaşanan ciddi artışın önüne geçilmelidir.
• İhracatçı birliği aidatları azaltılmalıdır.
• Gümrüklerde yaşanan gecikmeleri ve işlerin yavaş ilerlemesini önleyici tedbirler alınmalıdır.
• Gümrüklerin ne zaman açıldığı ve kapandığı ile ilgili olarak ihracat firmalarına anlık bilgilendirmeler yapılmalıdır.
• Yurtdışından gelen personellerin karantinaya alınmaları nedeniyle üyelerimiz şoför bulmakta zorlanmaktadırlar.
− Türkiye Ürün İhtisas Borsası ortaklık paylarının ödenmesinin ertelenmelidir.
− TMO’dan kiralanan lisanslı depoların, mevcut ödenmemiş durumdaki ve yakın gelecekteki kiraları faizsiz olarak ertelenmelidir.
− Lisanslı depo yatırımları ve faaliyetleri için alınmış olan kredilerin güncellenerek faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır.
− Bazı vilayetlerdeki Oda Borsa üyelerimizin (Aksaray gibi) KGF’den yararlanma oranları çok düşük seviyelerdedir. Raporlama ekipleri kuvvetlendirilerek daha fazla firmamızın kredilerden yararlanması için imkân sağlanmalıdır. Ayrıca eksper şirketlerinin değerleri de çok düşük gelmektedir.
− Banka, PTT, resmî kurumlar vb. yerlerde yoğunluğu azaltmak için (dışarı çıkma yasağı yerine) T.C. kimlik numaralarına göre düzenleme yapılması benzeri kısıtlama getirilebilir.
− İşyerleri kapalı olan üyelerimize ve çalışanlara yönelik karşılıksız maddi destek sağlanması konusunda alternatifler geliştirilmelidir.
− Endüstriyel reklamcılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin de mücbir sebep hali kapsamına alınması talep edilmektedir.
− Kısa çalışma ödeneğine ilişkin gün ve prim şartlarının ilgili sürece mahsus olarak bir defalığına kaldırılması veya daha da kolaylaştırılması üyelerimizden en fazla gelen talepler arasındadır.
İş dünyasının talepleri ile ekonomide hayata geçen tüm destekler;
VERGİ
Sektörler: Perakende Ticaret ve AVM’ler, Demir-Çelik ve Metal Sanayi, Otomotiv, Sinema-Tiyatro, Lojistik-Ulaşım, Konaklama, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, Tekstil-Konfeksiyon, Etkinlik ve Organizasyon, Sağlık Hizmetleri, Mobilya İmalatı, Madencilik-Taş Ocakçılığı, İnşaat, Endüstriyel Mutfak Ekipmanları, Araç Kiralama, Basılı Yayın ve Matbaacılık, Halkla İlişkiler, Çiftçi, Terzi, Manav, Avukat, Mali Müşavir, Mimar, Mühendis, Eczacı, Doktor, Mimar, Dişçi vb ticari, zirai kazanç sahibi, serbest meslek erbabı ve tüm gelir vergisi mükellefleri
MALİ YÜKLER
KREDİ
KEFALET
İDARİ
İSTİHDAM
ULAŞIM
TARIM