BAŞKAN PELTEK “PAMUK ÜRETİCİSİ HEM FİYAT HEM DE PRİM DESTEĞİNDE ARTIŞ BEKLİYOR”

22 Eylül 2020 | 834
| | | |

Türkiye’nin toplam kütlü pamuk üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiren Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları geçen yıla oranla %39 azaldı. ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, hasadın başladığı bu günlerde pamuk üreticisinin hem fiyat hem de prim desteğinde artış beklediğini söyledi.

Sulanabilir arazileri ile kütlü pamuk üretiminde Türkiye üretiminin tek başına yüzde 45’ini gerçekleştiren Şanlıurfa’da 2019 yılında 2 milyon 87 bin 920 dekar arazide kütlü pamuk ekimi gerçekleştirilirken, 2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) beyanlarına göre bu oran 1 milyon 267 bin 591 dekara geriledi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Yönetim Kurulu İ.Halil Peltek, pamukta hasat döneminin başladığı bu günlerde pamuk üreticisinin hem fiyatta hem de prim desteğinde artış beklediğini söyledi. Üretim alanlarındaki azalmaya dikkat çekerek, üretimdeki düşünün önüne geçilmesi için atılması gereken adımları sıralayan Peltek şöyle konuştu: “Türkiye’nin sulanabilir en büyük tarım arazilerine sahip Şanlıurfa’da kütlü pamuk üreticileri ile yaptığımız görüşmelerde; kütlü pamuk ekimine devam edebilmeleri için kilogramda 80 kuruşa çıkarılan prim desteğinin en az 1 lira 50 kuruşa çıkarılmasını, primde dekar başına 500 kilogramlık 4 verim üst sınırı uygulamasının kaldırılmasını, artan maliyetler yüzünden pamuğun kilo fiyatının en az 6 TL olmasını beklediklerini aksi halde maliyetleri kurtarmadığından pamuk ekiminden vazgeçmek zorunda kalacaklarını tarafımıza ilettiler.”

Çiftçilerimizin bu taleplerine kulak verilmeli

Şanlıurfa’da ekili alanların sadece ile değil ülkenin ekonomisine büyük katkı sunduğunu kaydeden Peltek, “İlimizde tekstil sektörünü ve dolaylı sektörleri ilgilendiren bu konu için çiftçilerimizin bu taleplerine kulak verilmeli. Türkiye kütlü pamuk üretiminde dünyada ilk sıralarda olmasına rağmen her yıl dışarıdan pamuk ithal ediyor. Türkiye’de çiftçilerin beklentileri karşılanırsa ülke olarak pamuk ithal etmek yerine ihraç edecek seviyeye gelebiliriz” diye konuştu.

Yüksek katma değer sağlayan bir tarım ürünü olan pamuğun, üretim, istihdam ve ihracat açısından lokomotif sektör konumunda olan tekstil ve konfeksiyon için temel girdi niteliğinde olduğunu belirten Peltek, doğrudan veya dolaylı şekilde milyonlarca insana istihdam sağlaması nedeniyle de stratejik bir önem arz ettiğini dile getirdi.

İthalata kota uygulanması, pamuğun değer fiyatına ulaşmasına katkı sağlayacak

Pamuğu stratejik ürün olarak kabul etmek gerektiğini de ifade eden Peltek, pamuğun ülke içinde değerini bulabilmesi için ithalata kota konulması gerektiğini vurguladı. Peltek, “Pamuk, AB-Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında, sanayi ürünü olarak işlem görmesi nedeniyle, pamuk ithalatında koruma önlemi bulunuyor. Bu durum ithalatın önünü açarak yerli üreticimizi mağdur ediyor. İthalata kota uygulanması pamuğun değer fiyatına ulaşmasına katkı sağlayacak” dedi.

Pamuk üretimin azalmasında; münavebe tarım, pamuk girdi maliyetlerinin artması, düşük fiyat ve yetersiz ürün desteklerinin etkili olduğu, çiftçilerin bundan dolayı pamuk üretiminden vazgeçtiği belirtiliyor.

Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası
Paşabağı Mahallesi Adalet Caddesi no: 9 ( Şanlıurfa Valiliği Arkası) Şanlıurfa/ TÜRKİYE
Online Ziyaretçi Sayısı: 20
2024 Toplam Ziyaretçi Sayısı: 145850
Geçmiş Yıl Ziyaretçi Raporları
Copyright © 2014-2024 Şutso Bilgi İşlem, Uygulama BES