Türkiye denince akla ilk gelen lezzetlerden birisi kuşkusuz kebap. Erzurum'da Cağ, Kastamonu'da Taşköprü, Antakya'da Kağıt, Denizli'de Tandır, Adana Kebabı ve Şanlıurfa Haşhaş kebabı derken Türkiye 100'den fazla kebaba evsahipliği yapıyor. Ancak bu kebap çeşitlerinden çok azı tescillenmiş durumda. Türkiye'de 10 ilde toplam sadece 14 kebabın tescili var. Bu iller arasında ise Şanlıurfa 5 farklı kebap çeşidi ile açık ara önde bulunuyor. Tescilli lezzetlerin şehrin ekonomisine de önemli bir katkı sağladığını söyleyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkan Yardımcısı Selçuk Karakuş, ntv.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ''Türkiye'de odalar arasında bir birinciliğimiz var. Buradaki kebabın tadı Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Biz bu konuda hep iddialıydık, iddiamızı sürdüyoruz'' dedi.
Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısı, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvurular ve tescillerle giderek artıyor. Coğrafi işaretli ürünler arasında en dikkat çekenlerden biri ise Türkiye'de en çok tüketilen yemeklerden olan kebap... Hemen hemen her ilin kendine özgü bir kebabı var ancak henüz sadece 10 il farklı kebap lezzetlerini tescil ettirmiş durumda. Peki hangi ilin kaç kebap tescili var, açık farkla hangi şehir en önde? Şanlıurfa; Ciğer Kebabı ile 2018'de, Haşhaş Kebabı ile 2017'de, Kazan Kebabı ile 2018'de, Soğan Kebabı ile 2018'de, Patlıcan Kebabı ile de 2018'de tescil aldı. Tam 5 kebap tescili bulunan Şanlıurfa, kebap tescil sayısında açık ara birinci sırada yer alıyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkan Yardımcı Selçuk Karakuş, kebapta olduğu kadar tescil sayısı olarak bakıldığında diğer kalemlerde de Türkiye'de lider olduklarını söyledi. Konu hakkında bilgi veren Karakuş, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak 30 tane tescilimiz var. Zaten Türkiye'de odalar arasında bir birinciliğimiz var. Bunu yanında başvuru sürecinde olan kalemlerimiz de var'' açıklamasını yaptı.
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’deki coğrafi işaretli ürün sayısı 526’ya, devam eden başvuru sayısı da 653’e ulaştı. Tescillenmiş ürün gruplarının dağılımına bakıldığında lider konumda bulunan 'işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebze ile mantar' grubunda 142 adet ürün bulunuyor. Ve diğer ürünlere göre oranı da yüzde 27.2 olarak yer alıyor. 30 adet tescillenmiş lezzeti ile lider konumda bulunan Şanlıurfa'yı, 28 ile Gaziantep ve 19 ile İzmir takip ediyor.
Tuğba Öztürk /ntv.com.tr
https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/kebapta-tescil-savaslari-5te-5-urfa,xZe_QpGTcku4AxnV29diLQ