ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, “Özel sektörü, istihdamı ve ülkemizin geleceğini ilgilendiren Meslek Liselerine sahip çıkmak, memleket meselesidir.” dedi.
Şanlıurfa Tüm Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Derneği (TÖMDER) Başkanı Avukat Ahmet Yalçın ve beraberindeki heyet, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek’i ziyaret ederek sektörde yaşanan sorunların çözümüne yönelik destek talebinde bulundu.
Dernek Başkan Yardımcısı Celal Altun, Dernek Üyeleri Mustafa Kızmaz, Ali Tapışmak ve İsmail Çelik’in de yer aldığı ziyarette, konuyla ilgili Başkan Peltek’e detaylı bilgi veren TÖMDER Başkanı Avukat Ahmet Yalçın “Şanlıurfa'da toplam 16 özel meslek lisesi mevcut. Bu okullarda yaklaşık 12 bin öğrenci eğitim görmekte. Yaklaşık bin personel çalışmakta. Servis, kırtasiye, kantin, yemek gibi yan hizmetlerle yaklaşık 1bin kişi de bu alanlarda istihdam edilmektedir.
Bu anlamda ciddi bir sektör haline gelen Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri için öğrenci başına ödenen eğitim öğretim desteğine son 5 yıl içinde sadece %8’lik bir zam yapılmıştır. Bu yıl ise Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde kurulu okullara %15, OSB dışında kurulan okulların bazı bölümlerine %2,99, bazı bölümlerine ise hiç zam uygulanmamıştır. Her geçen gün artan mali yükümlülükler, öğretmen giderleri, SGK giderleri, vergiler, yüksek kiralar, kırtasiye ve benzeri giderler karşısında alınan eğitim desteği oldukça yetersiz kalmış ve bu durumdan Özel Meslek Liseleri ciddi anlamda olumsuz etkilenmiştir.
Çok yüksek maliyetlerle kurulan ve zor şartlara rağmen önemli bir görev üstlenerek eğitime büyük katkı sunan bu güzide kurumlarımız, yeterince destek alamadığı takdirde maddi sıkıntılardan dolayı yavaş yavaş kapanmak durumunda kalacaklardır. Sanayi ve iş dünyasına eleman yetiştirmek için önemli bir görev üstlenen okulların kapanması ise sektörde, ciddi sıkıntılar oluşturacaktır. Ayrıca binlerce öğretmen ve diğer personeli istihdam eden bu kurumların kapanması durumunda, işsizlik sayısı ciddi bir şekilde artacaktır. OSB dışında kurulmasına 2016 yılında karar verilen ve devletimizin 2023 Vizyon Projesi’nde yer alan mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması için teşvik edilen bu okulların eğitim ve öğretime devam edebilmesi için 2021-2022 Eğitim Öğretim için verilen zamların gözden geçirilmesi ve günün şartlarına göre ihtiyaç duyulan desteklerin verilmesine ihtiyaçları var.” dedi.
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek ise konunun takipçisi olacağını ve sorunların bertarafı için ilgili kurumlar nezdinde, Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerekli girişimlerde bulunacaklarını ifade etti: Başkan Peltek şöyle devam etti: “Eğitim sektörü, ülkemizin en genç nüfusuna sahip şehrimizin en önemli sektörlerinden biridir. Bu kapsamda, Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri de taşıdığı misyon gereği ilimizdeki en önemli kurumlardandır. Özel sektörü, istihdamı ve ülkemizin geleceğini ilgilendiren Meslek Liselerine sahip çıkmak, memleket meselesidir.” dedi.