ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yetim, KAMİAD Genel Başkanı Ali Adıgüzel, Kamuya iş yapan müteahhitler ve inşaat sektörü temsilcileri ŞUTSO’da bir araya geldi.
Sektör temsilcilerinin yaşadığı problemler ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıda; Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, kamu müteahhitlerinin dayanacak gücü kalmadığını ifade ederek, İnşaat maliyetlerindeki yüksek artışlar, kamu müteahhitlerini iflasın eşiğine getirdiğini.” söyledi.
Başkan Peltek şöyle devam etti: “Artan inşaat maliyetleri karşısında çaresiz kalan on binlerce kamu müteahhidi iflasın eşiğine, bazı firmalar ise teminat mektuplarını yakma noktasına geldi. Sektör temsilcileri reel fiyat farkı, süre uzatımı ile koşulsuz ve cezasız tasfiye hakkı istiyor. Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, projelerinin riske gireceği, sonuç olarak hem sektörün hem de kamunun ciddi kayıplarla karşı karşıya kalacağı yadsınamaz bir gerçektir.” dedi.
Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Genel Başkanı Ali Adıgüzel ise sektör temsilcilerinin öngörülemeyen, yüksek ve kontrolsüz fiyat artışlarından dolayı işe başlayamadığını, devam etmekte olan işlerini de bitirmekte zorlandığını kaydetti. Genel Başkan Ali Adıgüzel, “Temel inşaat malzemesi olan başta beton, demir, çimento, pvc, cam, seramik ve diğer kalemlerde çok önemli fiyat artışı var. Sektörün en büyük problemi olan bu öngörülemez düzeydeki maliyet artışlarının telafisi için TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren fiyat farkı kararnamesi beklentileri karşılayamadı. Düzenleme, inşaat sektörü ile onun doğrudan ve dolaylı etkisi altındaki çok sayıdaki alt sektörün sorunlarına çare olmadığı gibi sektörün en önemli beklentisi olan tasfiye hakkına da yer verilmemiştir.
Dolayısıyla kamu müteahhitlerinin birçoğu ne yazık ki iflas etmek üzere. Eğer bu yaralar sarılmaz, sektörün yaşadığı sorunlara tatmin edici ve kalıcı çözümler getirilmezse, Türkiye’deki 80 bine yakın müteahhittin ticari faaliyetleri duracak. Bu da bir milyona yakın işçinin doğrudan işsiz kalması anlamına geliyor.
Kamuya iş yapan müteahhitler için en ivedi alınacak tedbirler; ek fiyat farkının devam eden işler için iş bitim süresine kadar ödenmesi ile birlikte şartsız tasfiye hakkı getirilmesidir. İnşaat maliyetleri yüzde 400- 500 oranında artarken firmaların bu şekilde işlerine devam etmeleri mümkün değil. Türkiye’de istihdamın yüzde 20’si inşaat sektöründen geliyor.” dedi.
Toplantıda; ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yetim, KAMİAD Genel Başkanı Ali Adıgüzel, Şanlıurfa Şube Başkanı Fevzi Eriş, ŞUTSO Meclis Üyeleri Ali Eyüpoğlu, Serhat Karadağ, ŞUTSO 9. ve 10.’uncu Meslek Komite Üyeleri, sektör ve önde gelen firma temsilcileri yer aldı.