Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ŞUTSO) “Şanlıurfa’da İnşaat Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu, Sektörel Paydaş Paneli yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Hüsamettin Bulut, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Yahya Ceyran, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hikmet İnan, Haliliye Belediye İmar Müdürü Ahmet Ayık, Eyyübiye Belediye İmar Müdürü İbrahim Gürcü, Karaköprü Belediye Yapı Kontrol Müdürü Mehmet Mızrak, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Fikret Çakır, Şanlıurfa Müteahhitler Derneği Başkanı Mustafa Aşıklıoğlu, ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Komite Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “Şanlıurfa’da İnşaat Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu Sektörel Paydaş Paneli, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim’in açılış konuşmasıyla başladı.
İnşaat sektörü ilimizde lokomotif sektör
Başkan Mehmet Yetim, konuşmasında şunları kaydetti: “Malumunuz olduğu üzere, Şubat ayının ilk haftası içinde uğradığımız olağandışı deprem felaketi, bizleri derinden etkilemiş, yeni bir planlama ve süreç yönetimini de beraberinde getirmiştir. Maalesef ki ilimizde bu felaketten sosyolojik ve ekonomik olarak etkilemiştir. İnşaat sektörü ilimizde lokomotif sektör olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 240 yan sektörle birlikte ilimiz ekonomisinin % 40’ını oluşturuyor. Odamıza kayıtlı olan 3933 şirket kent istihdamına da 40 bin kişilik bir katkı sağlıyor. Bu kapsamda inşaat sektörünün durması, il ekonomisinin de ciddi anlamda daralmasına sebep olacaktır.
Beklentimiz, şehrimizin ekonomisini yeniden ve kısa zamanda canlandıracak tedbirlerin alınması ve sorunlara kalıcı çözümlerin getirilmesidir.” dedi.
Başkan Yetim’in konuşmasının ardından 8.Meslek Komitesi Başkanı Reşat Uçan, 9.Meslek Komitesi Başkanı Engin Duru, 10.Meslek Komitesi Başkanı Sedat Dülger, 11.Meslek Komitesi Başkanı Ali Demir, Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği İl Başkanı Fevzi Eriş, Şanlıurfa Müteahhitler Derneği Başkan Yardımcısı Bahri Erbil Şanlıurfa’da İnşaat Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileriyle ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.
Sunumların akabinde, Moderatörlüğünü ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın yaptığı panele geçildi. Panelin açılışında konuşan Başkan Serhat Karadağ “Büyük bir deprem afeti yaşadık. Bu deprem, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra, yaşadığımız en büyük deprem. Maalesef o günkü acıları bir kez daha yaşadık. Deprem içinde bulunduğumuz coğrafyanın bir gerçeği, dolayısıyla depremlerin yıkıcı etkisini azaltmamız gerekiyor. Önemli olan deprem gerçeğine uyum sağlayabilmek deprem riskiyle yaşamanın gereklerini yerine getirmektir.
Sektörel sorunlarımızın tespiti ve çözüm önerileriyle sürece katkı sağlamaya çalışıyoruz
Yaşadığımız son deprem afetinin yaraları sarılırken normalleşme süreci de başladı. Hükümetimiz ilgili bakanlıklarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız bu sürecin hızlanması adına çalışmaları yürütürken bizler de sektörel anlamda sorunlarımızın tespiti ve çözüm önerileriyle sürece katkı sağlamaya çalışıyoruz.
Geçtiğimiz hafta inşaat sektörü komite başkanlarımız ve TMMOB’a bağlı oda temsilcilerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantıda, bazı sorunları tespit ettik. Yine aynı toplantıda tüm sektör paydaşlarımızın konuyla ilgili görüşlerini, problemlerini ve çözüm önerilerini alacağımız daha geniş katılımlı bir panel organize etme kararı aldık. Bu panelde elde edeceğimiz tüm sonuçlar raporlaştırılarak başta bakanlıklarımız olmak üzere ilgili muhataplarına iletilecektir.” dedi.
Serhat Karadağ’ın konuşmasının ardından ise Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcilisi Ömer Faruk Dilek, Şehir Plancıları Odası İl Temsilcilisi İbrahim Halil Taşçı, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Şube Başkanı İbrahim Halil Yılmaz, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi A.Vahap Bayram, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mustafa Güzeller ile Mimarlar Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Deniz Demir’in panelist olduğu panel gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen panelin ardından soru cevap kısmına geçildi. Soruların cevaplanması sonrasında, program sona erdi.