Bölgedeki 7 Ticaret ve Sanayi Odası'nın bileşeni olduğu Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu'nun toplantısı Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ev sahipliğinde ilimizde yapıldı. ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim'in moderatörlüğünü yaptığı toplantıya TOBB Başkanı Özel Müşaviri Hasan Erbay, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ve Genel Sekreteri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları ile Genel Sekreterleri katıldı.
Oda temsilcileri toplantıda, bölge yatırımcılarının finanmsana erişimini, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye illeri ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri dışındaki ilçelerinin deprem sonrası ilan edilen Mücbir Sebep Hali'nden çıkarılmalarını, Güneş Enerji Sistemleri'nin bölge için önemi ile sağladığı enerji tedariği ve tasarrufunu, 6. Bölge Teşvikleri kapsamında yatırımcılara sağlanan sigorta prim desteği, KDV ve gümrük vergisi muafiyeti ile faiz desteğinin uzatılmasını ele aldı.
Toplantıda konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, ele alınan konuların Şanlıurfa ve bölgedeki ticaret ve sanayi alanındaki yatırımcılar için önemine dikkat çekerek şunları ifade etti:
"Gaziantep Ticaret Odamız koordinasyonunda organize edilen platformumuz, bölgesel kalkınmada önemli bir rol üstlenmiştir. Kolektif bir ruhla yürüttüğümüz çalışmalar, kentlerimize ve bölgemize büyük katklar sunmaktadır. Şimdi bu toplantıda finansmana erişim, Mücbir Sebep Hali’nin sonlandırılması, GES’ler, 6. Bölge Teşvikleri meselelerine değinmeye çalışacağız.
Finansmana erişim konusu, biliyorsunuz hem buradaki tüm Odalarımızın bilfiil yaşadığı depremlerden hem de Şanlıurfa olarak yaşanan sel felaketinden dolayı gördüğümüz büyük hasar sonrasında reel sektör firmalarımız finansmana erişimde önemli sorunlar yaşamakta. O yüzden yetkili bakanlıklardan hem mevcut yatırımların sürdürülebilirliği hem de yeni yatırımlara alan açmak için destek ve teşvik paketlerini hazırlayıp sunma talebimiz var. Bunun, yatırımcılarımızın rahat bir nefes alması noktasında önemli bir adım olacağına inanıyoruz. Bu bağlamda, KOBİ’ler için kamu ve özel bankalardan uzun vadeli, düşük faizli kredi sağlanması, Kredi Garanti Fonu’nun kefaletine dayalı hazine destekli kredi imkânları için ise limitlerin açılması en büyük beklentimizdir.
Mücbir Sebep Hali’ne gelince; 6 Şubat’ta yaşanan depremler nedeniyle, vergi mükelleflerinin vegi, ceza ve faizlerinin ertelenmesi için deprem bölgesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mücbir Sebep Hali ilan edildi. Böylece vergi mükelleflerinin vergi, ceza ve faiz ödemeleri 31 Temmuz’a kadar ertelendi. Ancak Temmuz’da alınan bir kararla Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye ve Antep’in Nurdağı ile İslahiye ilçeleri dışındaki ilçeleri bu Mücbir Sebep Hali’nden çıkarıldı. Diğer bir ifadeyle, vergi, ceza ve faiz ödemelerinin ertelenmesi kararı kaldırıldı. Sadece Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Antep’in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri için tekrar uzatıldı. Tabii ki, biz Mucbir Sebep Hali’nin kaldırıldığı illerde, deprem bölgesinde olmaları hasebiyle Mücbir Sebep Hali’nin uzatıl.ması istiyoruz. Böylece bu illerimizde ki vergi mükelleflerine ödeme kolaylığı sağlanmış, ödemeleri ertelenerek yükleri hafifletilmiş olur. Bu illerin tekrar o hal kapsamına alınmasını ya da Mücbir Sebep Hali’nin sağladığı kolaylıklar sunacak bir teşvik desteği talebinde bulunmak gerekir.
Bir diğer mesele de, Güneş Enerji Sistemleri’dir. GES’ler çevre dostu, hanelerin ve iş yerlerinin elektrik faturalarında tasarruf sağlama, güvenli ve enerji bağımlılığını asgari seviyeye indirme gibi faydalar ve imkânlar sunma noktasında önem arz etmektedir. Uzun süreli güneş alması nedeniyle GES’ler için büyük bir potansiyeli olan bölgemizde, özellikle mera vasfını yitirmiş arazilerin sanayi ve GES projelerine açılmasının büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Çorak, sulama imkânları çok kısıtlı, taşlık, mahsul kalitesi düşük olan araziler ile meralar dışında kalan tüm alanların Güneş Enerji Santralleri (GES) için işlevsel hale getirilmesi adına hibe, destek ve teşvik sistemlerinin devreye girmesi gerekir.
6. Bölge Teşvikleri konusu da ilimiz ve bu teşvikler kapsamına alınan illerdeki yatırımlar için önem arz etmektedir. Malumunuz, depremden dolayı buradaki Odalarımızın illeri de bu teşvik kapsamına alındı. Urfa olarak zaten bu kapsamda bulunuyorduk. Ancak bazı yatırımcılarımız, özellikle sigorta primi desteği konusunda bu teşvik süresinin uzatılmasını talep ediyorlar. Zira sigorta prim desteği, tabii bunun yanında da KDV ve gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği gibi teşvik ve destekler yatırımcılar için büyük önem arz etmektedir. Bu konuda yatırımcılarımızın taleplerine karşılık bulmak adına kolektif çalışmalar yürütmemiz gerektiğine inanıyoruz."
Platform bileşeni Odaların temsilcileri, ayrıca bölgenin ekonomik kalkınması için stratejik iş birliklerini güçlendirme, bölgedeki ekonomik potansiyeli değerlendirme ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleme imkânları ile ilgili de istişarede bulundu.
Toplantıda, ŞUTSO Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ömer Faruk Demirkol da Şanlıurfa'nın tarım, ticaret, sanayi ve turizm sektörlerinde sahip olduğu potansiyeli ve bunun bölge ekonomisine etkisi hakkında bir sunum yaptı.