İl Koordinasyon Kurulu 2017 yılı dördüncü dönem Genel Değerlendirme Toplantısı Şanlıurfa Valiliği Konferans Salonunda Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz başkanlığında gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kayyum Heyeti Üyesi Mehmet Emin Bayaslan, Kaymakamlar, belediye başkanları ve ilgili kurum amirleri katıldı.
Toplantı gündeminde 2017 yılı yatırım programında yer alan, uygulanan ve uygulanacak projelerin dağılımı ve kaynak ayırımı yer aldı. Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz, toplam proje bedeli ve kurumlara dağılımı hakkındaki konuşmasında şu bilgilere yer verdi: “İlimizde yürütülmekte olan 384 adet projenin toplam bedeli 10 milyar 825 milyon 897 bin 95 TL’dir. Proje bedelinin 4 milyar 879 milyon 976 bin 563 TL’si harcanmıştır. Dönem sonu itibariyle toplam nakdi gerçekleşme % 45,07’dir.
18 Ekim 2017 tarihi itibariyle toplam 384 adet projeden 58’i bitirilmiştir. Genel olarak İlimizdeki yatırımlar; tarım, ulaştırma, sağlık, eğitim ve enerji sektöründe yoğunlaşmaktadır.”
Vali Yardımcısı Açıkgöz; Proje bedellerinin % 31,9’unun Tarım, % 21,3’ünün Ulaştırma, % 14,7’sinin Sağlık, % 8,6’sı Eğitim, %6,9’u Enerji ve % 16,6’sının diğer kamu hizmetleri ve sektörlere ait olduğunu belirtti.
İlimizde devam eden 384 projenin dağılımı şöyle:
İl Milli eğitim Müdürlüğü 90 proje, Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü 68 proje, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 46 proje, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. 42 proje, Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü 30 proje, Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü 18 proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 16 proje, TEİAŞ 12. Grup Bölge Müdürlüğü 15 proje ve diğer kurumlara ait 59 proje.
İl Koordinasyon Kurulunca sektörlere göre yapılan açıklamalar şöyle:
Tarım sektörü: İlimizde 81 proje ile tarım yatırımları proje sayısı bakımından ikinci sıradadır. Merkezi bütçe ödeneğinin tahsisi açısından ilimize gelen ödeneğin yaklaşık üçte birini almıştır. Sektörde; Suruç ovası pompaj sulamaları, Şanlıurfa ve Harran ovası sulamaları, Bozova pompaj sulamaları, Viranşehir pompaj sulamaları, Merkez ve Siverek ilçelerinde Şanlıurfa sulama dışı alanlarda halkın gelir düzeyinin artırılması projeleri devam etmektedir.
Ulaştırma Sektöründe: Diyarbakır-Siverek-Şanlıurfa (Akziyaret-Havaalanı-Hilvan ayr.) Yol yapımı (GAP %95 gerçekleşme), Şanlıurfa-Viranşehir yol yapımı (GAP %95 gerçekleşme), Şanlıurfa-Akçakale (GAP) ve Viranşehir-Kızıltepe (GAP %95 gerçekleşme) devam eden projelerdendir.
Sağlık Sektörü: 1700 Yataklı Şehir Hastanesine yer tahsisi yapıldı. Sözleşme aşamasındadır. 150 Yataklı Birecik devlet Hastanesi, 150 Yataklı Suruç Devlet Hastanesi ve Eyyübiye Harrankapı 10 Hekimlik ASM+TSM+Laboratuvar tamamlanan projelerdendir.
Eğitim Sektörü: Eğitim alanında Harran Üniversitesi kampüs altyapı inşaatı % 99 gerçekleşme, derslik ve merkezi birimler % 75 gerçekleşme, Siverek Mesleki ve Teknik Lisesi % 45 gerçekleşme, Haliliye Mesleki ve Teknik Lisesi %35 gerçekleşme ve Eyyübiye Buhara İlkokulu %95 gerçekleşme oranıyla devam etmektedir. Merkez Sosyal Bilimler Lisesi, Halfeti Endüstri Meslek Lisesi ve Siverek selimpınar Anadolu Lisesi tamamlanan projelerdendir. Ayrıca; Viranşehir Mesleki ve Teknik Lisesi, Viranşehir İmam Hatip Lisesi, Eyyübiye Mesleki ve Teknik Lisesi ile Eyyübiye İmam Hatip Lisesi ihale aşamasında olan önemli projelerdendir.
Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz’ün açıklamalarının ardından, daire amirlerinin kurumlarının çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiği ve koordinasyon kurulu üyelerinin görüşlerini açıkladığı toplantıda, talepler alındı.