Şanlıurfa / Urfa Külünçe


Urfa (Şanlıurfa) Külünçesi yöre adı bilinirlik kazanmış önemli hamur işleri arasındadır. Tatlı ve tuzlu olarak iki çeşitte yapılır. Her ikisinin üretim metodu aynıdır.
Urfa'nın M.S. 494-507 yıllarını anlatan Mar-Yeşua Vakayinamesi kitabında Amid (Diyarbakır) kuşatmalarında 40 bin askerin aylarca ekmek ve peksimet ihtiyacı Urfa'dan karşılandığı, Amid'in muayyen zamanlarda kuşatıldığı yazılıdır. Bu kuşatmalarda ordunun tüm ekmek ve peksimet ihtiyaçlarını yine Urfa'nın karşıladığına dair geniş bilgiler bulunmaktadır.
Uzun yılların kültürel birikimi ve ustalık ile günümüze ulaşan Urfa (Şanlıurfa) Külünçesi yörenin önemli değerlerindendir. Bu sebeple Ramazan aylarında sahur vaktinde, özel günlerde ve misafir ikramlarında sunulmaktadır.
Üretim metodunda hamurdan parçalar alınıp, yumak yapılır ve yuvarlak şekil verilir. Hamurun yuvarlak şekline “külünçe”, yuvarlağın bıçakla dörde bölünerek oluşturulan üçgen şekline de “peksimet” denir. Ancak günümüzde genel olarak her iki şekline de “külünçe” ifadesi kullanılabilmektedir.
Külünçe (peksimet) nakışı: Tahta üzerine çiçek ya da çok çeşitli şekillerin oyulmuş olduğu tahta kalıplardır. Tahta kalıplar hamurun üzerini süslemek amacıyla kullanılmaktadır.
Külünçe bazısı (merdane): Düz veya çizgili olarak oyulmuş ve hamur açmaya yarayan silindir araçtır.
Sadeyağ: Yörede yetişen ivesi koyunlarının sütlerinden elde edilen sadeyağdır.
Külünçe dermeni: Mahlep (Prunus mahaleb), çemen (Trigonella foenum-graecum), tarçın (Cinnamomum), muskat (Myristica), karanfil (Syzgium aromaticum / Eugenia caryophyllata), rezene (Foeniculum vulgare) baharatlarının karışımıdır.

Küncü: Susamın (Sesamum indicum) yöresel adıdır.
Kara havuç: Çörek otunun (Nigella sativa) yöresel adıdır.

Malzemeler
Aşağıdaki ölçüler en az kullanılabilecek ölçülerdir.
• 2 kg un
• 250 gr sadeyağ
• 200 gr. zeytinyağı
• 800 ml. su
• 200 gr ekşi hamur
• 1 yemek kaşığı çörek otu
• Yarım çay bardağı susam
• 1 tatlı kaşığı külünçe dermeni
• Üzerine sürmek için 2 yumurta
• Tuzlu külünçe için 1 yemek kaşığı tuz
• Şekerli külünçe için 2 su bardağı toz şeker

Derin bir kap içerisine un elenmeli ve ortası açılan un içerisine ısıtılan sadeyağ ile zeytinyağı eklenmeli ardından ılık su ile yumuşatılan ekşi hamur, çörek otu, susam ve külünçe dermeni ilave edilmelidir.
Tuzlu Külünçe yapımında 1 yemek kaşığı tuz hamura eklenmelidir. Şekerli Külünçe yapımında ise 2 su bardağı toz şeker hamura eklenmelidir.
Homojen bir şekilde yoğurulan hamurun orta yumuşaklıktaki kıvamdan biraz daha sert olduktan sonra yaklaşık yarım saat hamur dinlendirilmelidir.
Dinlenen hamurdan orta büyüklükte parçalar koparılarak hazırlanan hamur bezeleri külünçe bazısı (merdane) ile açılarak yuvarlak külçeler elde edilmelidir. Yaklaşık 20 cm çapında ve 1-2 cm kalınlığında açılan yuvarlak hamurun kenarları iki parmak arasında sıkılarak (çirtikleme işlemi ile) şekil verilmelidir. Kenarlarının şekillendirilmesinden sonra yuvarlak haliyle kalabileceği gibi yuvarlaklar 4 eşit üçgen olacak şekilde bıçakla kesilerek bölünebilir. Daha sonra hazırlanan hamurun üzeri külünçe nakışı (tahta kalıplar) ile baskı yoluyla şekillendirilmelidir.

Urfa (Şanlıurfa) Külünçesi yörenin ünlü fırıncılık mamullerinden olup tarihi kayıtlarda yeri bulunmaktadır. Bu sebeple Urfa mutfağının önemli zenginliklerdendir. Günümüze kuşaklar boyunca aktarılarak ulaşmıştır. Üründe kullanılan malzemelerin oluşturduğu farklılık ile birlikte tahta kalıplar ile süslemesi sadece lezzet değil görselliği / sunumu da ön plana çıkaran özel bir üründür. Urfa (Şanlıurfa) Külünçesinin yapımı ustalık gerektirmektedir.

Şanlıurfa Culha Dokuması Şanlıurfa Ağzı Açık / Urfa Ağzı Açık Şanlıurfa Tepsi Kebabı / Urfa Tepsi Kebabı Şanlıurfa Ağzı Yumıh / Şanlıurfa Ağzı Yumuk Şanlıurfa Pendirli Helvası / Şanlıurfa Peynirli Helvası Şanlıurfa Bostanası / Bostana Urfa Keten Köyneği Fıstığı / Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı Urfa Pendirli Kedeyif / Şanlıurfa Peynirli Kadayıf Urfa Sini Darahlığı/ Şanlıurfa Sini Taraklığı Siverek Tavası Urfa Aya Köftesi / Şanlıurfa Aya Köftesi Şanlıurfa Lolaz Dürmiği/Şanlıurfa Lolaz Dürümü Şanlıurfa Peyniri / Urfa Peyniri Suruç Narı Şanlıurfa / Urfa Çiğ Köfte Şanlıurfa /Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa / Urfa Ciğer Kebabı Şanlıurfa / Urfa Tırnaklı Ekmek Şanlıurfa / Urfa Açık Ekmek Şanlıurfa / Urfa Keme Boranisi Şanlıurfa Miftahi Tas Kebabı/ Urfa Miftahi Tas Kebabı Şanlıurfa / Urfa Kıymalı Ekmeği ( Lahmacun) Karaköprü Tat Karpuzu Şanlıurfa / Urfa Şıllık Tatlısı Şanlıurfa / Urfa Zerde Şanlıurfa / Urfa Tiridi Şanlıurfa / Urfa Üzlemeli Pilav Şanlıurfa / Urfa Su Kabağı Yemeği Şanlıurfa / Urfa Pencer (Pazı) Boranısı Şanlıurfa / Urfa Patlıcanlı Kebap Şanlıurfa Sac Kavurma (Urfa Sac Kavurma ) Şanlıurfa / Urfa Külünçe Karaköprü Narı Şanlıurfa / Urfa İsot Çömleği Şanlıurfa / Urfa Soğan Kebabı Şanlıurfa / Urfa Frenk Çömleği Şanlıurfa / Urfa Meyan Şerbeti Şanlıurfa / Urfa Lebeni Şanlıurfa / Urfa Kıymalı Sögürme Şanlıurfa / Urfa Kazan Kebabı Şanlıurfa / Urfa İçli Köftesi Şanlıurfa / Urfa Haşhaş Kebabı Şanlıurfa / Urfa Eşkili Şanlıurfa / Urfa Biberi (İsot) Birecik Patlıcanı Halfeti Karagül / Halfeti Siyah Gül Şanlıurfa / Urfa Sadeyağı (Urfa Yağı)
Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası
Paşabağı Mahallesi Adalet Caddesi no: 9 ( Şanlıurfa Valiliği Arkası) Şanlıurfa/ TÜRKİYE
Online Ziyaretçi Sayısı: 21
2024 Toplam Ziyaretçi Sayısı: 145589
Geçmiş Yıl Ziyaretçi Raporları
Copyright © 2014-2024 Şutso Bilgi İşlem, Uygulama BES