Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa’ya özgü; köftelik bulgur, Şanlıurfa Biberi (isot) ve diğer malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasının ardından sadeyağda kızartılmış yumurtanın eklenmesiyle elde edilen yöresel bir lezzettir. Çiğ köftenin yanı sıra yörede zamanla yumurtalı köfte, mercimekli köfte, frenkli (domatesli) köfte, yağlı köfte gibi çeşitler doğmuştur. Sonbahar ve kış aylarında genellikle çiğ köfte, ilkbaharda mercimekli ve yumurtalı köfte, yaz aylarında ise yumurtalı köfte daha çok tercih edilir.
Urfa Yumurtalı Köftesinin temel lezzet unsurları yapımında kullanılan coğrafi işaret tescilli Şanlıurfa Biberi ve yörede üretilen sadeyağdır.
Yapılışı:
Köftenin Hazırlık Aşaması
500 gr köftelik bulgur
230 gr Şanlıurfa Biberi(isot)
80 gr domates salçası
1 adet kuru soğan(100 gr)
1 gr karabiber
2 gr tarçın
8 gr tuz
Yeşillik:
1 demet maydanoz
150 gr yeşil soğan
Yağda Yumurta:
100 gr sadeyağ
4-6 adet yumurta
2 gr tuz
Köfte için özel yapılmış kalaylı bakır leğenin bir köşesine bulgur diğer köşesine doğranan kuru soğan, salça, Şanlıurfa Biberi, tuz, karabiber, tarçın ve su eklenerek macun haline gelinceye kadar yaklaşık 5 dakika yoğrulur. Daha sonra karışıma bulgur yavaş yavaş katılarak başka bir malzeme ve su eklemeden bulgurun sertliği kayboluncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika yoğurmaya devam edilir (yoğurma işleminin süresi kişiye göre değişir).
Yoğurma süresinin bitmesine yaklaşık 5 dakika kala (yoğurma işlemi devam ederken) yağda yumurtasının hazırlığına başlanır. Yeterince ısınan yağa hazırlanan yumurtalar ilave edilerek iki tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Köftenin yoğurma işlemi tamamlanınca biraz suyla köfte yumuşatılarak yeşillik (ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanoz) eklenerek karıştırılır. Daha sonra yağda pişirilen yumurtalar sıcak olarak yağı ile birlikte ilave edilir, yumurtalar sıcak olduğu için eli yakmadan ve yumurtaları fazla ezmeden hafifçe yoğrulduktan sonra servis tabaklarına alınır.
Sunumu;
Köfte tabaklara topak şeklinde konur.
İçecek olarak genelde ayran tercih edilir.
Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş olan Urfa Eşkili (yöresel turşu) de serviste bulunabilir.
Bolca taze yeşillik ile servis edilir. (Mevsimine göre has (marul), nane, hardal, tere, pirpirim (yabani semizotu), yarpuz (su yarpuzu), kuzukulağı, turp, salatalık, domates, lahana, asma yaprağı vb.)
Açık ekmek (lavaş) ya da yufka ekmek (sac ekmeği) ile servis yapılır.
Urfa Yumurtalı Köftesi, yöre ile özdeşleşen kültürel bilgi birikimi ile günümüze ulaşan bir üründür.
Yapımında coğrafi işaret olarak tescillenen Şanlıurfa Biberi (isot) ve yörede üretilen sadeyağ kullanılmalıdır