Şanlıurfa /Urfa Yumurtalı Köfte


Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa’ya özgü; köftelik bulgur, Şanlıurfa Biberi (isot) ve diğer malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasının ardından sadeyağda kızartılmış yumurtanın eklenmesiyle elde edilen yöresel bir lezzettir. Çiğ köftenin yanı sıra yörede zamanla yumurtalı köfte, mercimekli köfte, frenkli (domatesli) köfte, yağlı köfte gibi çeşitler doğmuştur. Sonbahar ve kış aylarında genellikle çiğ köfte, ilkbaharda mercimekli ve yumurtalı köfte, yaz aylarında ise yumurtalı köfte daha çok tercih edilir.
Urfa Yumurtalı Köftesinin temel lezzet unsurları yapımında kullanılan coğrafi işaret tescilli Şanlıurfa Biberi ve yörede üretilen sadeyağdır.

Yapılışı:
Köftenin Hazırlık Aşaması
500 gr köftelik bulgur
230 gr Şanlıurfa Biberi(isot)
80 gr domates salçası
1 adet kuru soğan(100 gr)
1 gr karabiber
2 gr tarçın
8 gr tuz

Yeşillik:
1 demet maydanoz
150 gr yeşil soğan

Yağda Yumurta:
100 gr sadeyağ
4-6 adet yumurta
2 gr tuz

Köfte için özel yapılmış kalaylı bakır leğenin bir köşesine bulgur diğer köşesine doğranan kuru soğan, salça, Şanlıurfa Biberi, tuz, karabiber, tarçın ve su eklenerek macun haline gelinceye kadar yaklaşık 5 dakika yoğrulur. Daha sonra karışıma bulgur yavaş yavaş katılarak başka bir malzeme ve su eklemeden bulgurun sertliği kayboluncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika yoğurmaya devam edilir (yoğurma işleminin süresi kişiye göre değişir).
Yoğurma süresinin bitmesine yaklaşık 5 dakika kala (yoğurma işlemi devam ederken) yağda yumurtasının hazırlığına başlanır. Yeterince ısınan yağa hazırlanan yumurtalar ilave edilerek iki tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Köftenin yoğurma işlemi tamamlanınca biraz suyla köfte yumuşatılarak yeşillik (ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanoz) eklenerek karıştırılır. Daha sonra yağda pişirilen yumurtalar sıcak olarak yağı ile birlikte ilave edilir, yumurtalar sıcak olduğu için eli yakmadan ve yumurtaları fazla ezmeden hafifçe yoğrulduktan sonra servis tabaklarına alınır.

Sunumu;
Köfte tabaklara topak şeklinde konur.
İçecek olarak genelde ayran tercih edilir.
Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş olan Urfa Eşkili (yöresel turşu) de serviste bulunabilir.
Bolca taze yeşillik ile servis edilir. (Mevsimine göre has (marul), nane, hardal, tere, pirpirim (yabani semizotu), yarpuz (su yarpuzu), kuzukulağı, turp, salatalık, domates, lahana, asma yaprağı vb.)
Açık ekmek (lavaş) ya da yufka ekmek (sac ekmeği) ile servis yapılır.

Urfa Yumurtalı Köftesi, yöre ile özdeşleşen kültürel bilgi birikimi ile günümüze ulaşan bir üründür.
Yapımında coğrafi işaret olarak tescillenen Şanlıurfa Biberi (isot) ve yörede üretilen sadeyağ kullanılmalıdır

Şanlıurfa Culha Dokuması Şanlıurfa Ağzı Açık / Urfa Ağzı Açık Şanlıurfa Tepsi Kebabı / Urfa Tepsi Kebabı Şanlıurfa Ağzı Yumıh / Şanlıurfa Ağzı Yumuk Şanlıurfa Pendirli Helvası / Şanlıurfa Peynirli Helvası Şanlıurfa Bostanası / Bostana Urfa Keten Köyneği Fıstığı / Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı Urfa Pendirli Kedeyif / Şanlıurfa Peynirli Kadayıf Urfa Sini Darahlığı/ Şanlıurfa Sini Taraklığı Siverek Tavası Urfa Aya Köftesi / Şanlıurfa Aya Köftesi Şanlıurfa Lolaz Dürmiği/Şanlıurfa Lolaz Dürümü Şanlıurfa Peyniri / Urfa Peyniri Suruç Narı Şanlıurfa / Urfa Çiğ Köfte Şanlıurfa /Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa / Urfa Ciğer Kebabı Şanlıurfa / Urfa Tırnaklı Ekmek Şanlıurfa / Urfa Açık Ekmek Şanlıurfa / Urfa Keme Boranisi Şanlıurfa Miftahi Tas Kebabı/ Urfa Miftahi Tas Kebabı Şanlıurfa / Urfa Kıymalı Ekmeği ( Lahmacun) Karaköprü Tat Karpuzu Şanlıurfa / Urfa Şıllık Tatlısı Şanlıurfa / Urfa Zerde Şanlıurfa / Urfa Tiridi Şanlıurfa / Urfa Üzlemeli Pilav Şanlıurfa / Urfa Su Kabağı Yemeği Şanlıurfa / Urfa Pencer (Pazı) Boranısı Şanlıurfa / Urfa Patlıcanlı Kebap Şanlıurfa Sac Kavurma (Urfa Sac Kavurma ) Şanlıurfa / Urfa Külünçe Karaköprü Narı Şanlıurfa / Urfa İsot Çömleği Şanlıurfa / Urfa Soğan Kebabı Şanlıurfa / Urfa Frenk Çömleği Şanlıurfa / Urfa Meyan Şerbeti Şanlıurfa / Urfa Lebeni Şanlıurfa / Urfa Kıymalı Sögürme Şanlıurfa / Urfa Kazan Kebabı Şanlıurfa / Urfa İçli Köftesi Şanlıurfa / Urfa Haşhaş Kebabı Şanlıurfa / Urfa Eşkili Şanlıurfa / Urfa Biberi (İsot) Birecik Patlıcanı Halfeti Karagül / Halfeti Siyah Gül Şanlıurfa / Urfa Sadeyağı (Urfa Yağı)
Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası
Paşabağı Mahallesi Adalet Caddesi no: 9 ( Şanlıurfa Valiliği Arkası) Şanlıurfa/ TÜRKİYE
Online Ziyaretçi Sayısı: 76
2024 Toplam Ziyaretçi Sayısı: 145690
Geçmiş Yıl Ziyaretçi Raporları
Copyright © 2014-2024 Şutso Bilgi İşlem, Uygulama BES