Undan elde ettiğimiz güzelliklerde bu sefer konuğumuz tırnak pidesi. Hani kebabın yanında gelen, hani o meşhur iskender kebabının altına döşenen sıcacık, tazecik, mis gibi yumuşacık pide varya, işte o tırnak pidesi. Sofralarınıza kendi ellerinizle yaptığınız nefis bir tırnak pidesini konuk etmek isterseniz, işte buyrunuz.
Özellikle Güneydoğu yöremizde, neredeyse ekmek kadar çok tüketilen bir pide cinsi tırnak pidesi. İsmini üstündeki çentiklerden alıyor, çünkü o çentikler parmak uçlarıyla yapılıyor. Ama nasıl da güzel oluyor, nasıl da lezzetli kokuyor. Her yemeğin yanına da yakışıyor, isterseniz kahvaltıda bile yersiniz, öyle keyifli.
O zaman biraz maya, biraz su ve unla bu güzelliği nasıl yapıyoruz, öğrenmenin vakti geldi. Afiyetler olsun.
Hamuru hazırladıktan sonra mayalanması için sıcak bir yere koymanız, mayalanma sürecini hızlandıracaktır. Eğer mevsimlerden yazsa, güneş gören bir pencere kenarını kullanabilirsiniz, eğer kışsa fırınınızı 100 derecede 10 dakika çalıştırıp, kapattıktan sonra içerisinde bekletebilirsiniz.
Hamuru yoğuracağınız bir kabın içerisine mayayı alın ve üstüne ılık suyu ilave edin. Maya eriyene dek elinizle karıştırın.
Ardından hamur için gerekli olan diğer malzemeleri de ilave edin ve ele yapışmayan bir hamur elde edene dek yoğurun.
Kabın ağzını streç filmle kapatın ve sıcak bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
1 saatin sonunda kabarmış olan hamurunuzu alın ve 3 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı biraz un ve bir merdane yardımıyla oval bir şekilde açın.
Üstüne parmak uçlarınızla şekiller verin ve yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin.
Üstlerine çırpılmış yoğurdu bir fırça yardımıyla güzelce sürün ve önceden ısıtılmış 240 derece fırında üstleri kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis edin.