Şanlıurfa / Urfa Tırnaklı Ekmek


Undan elde ettiğimiz güzelliklerde bu sefer konuğumuz tırnak pidesi. Hani kebabın yanında gelen, hani o meşhur iskender kebabının altına döşenen sıcacık, tazecik, mis gibi yumuşacık pide varya, işte o tırnak pidesi. Sofralarınıza kendi ellerinizle yaptığınız nefis bir tırnak pidesini konuk etmek isterseniz, işte buyrunuz.

Özellikle Güneydoğu yöremizde, neredeyse ekmek kadar çok tüketilen bir pide cinsi tırnak pidesi. İsmini üstündeki çentiklerden alıyor, çünkü o çentikler parmak uçlarıyla yapılıyor. Ama nasıl da güzel oluyor, nasıl da lezzetli kokuyor. Her yemeğin yanına da yakışıyor, isterseniz kahvaltıda bile yersiniz, öyle keyifli.

O zaman biraz maya, biraz su ve unla bu güzelliği nasıl yapıyoruz, öğrenmenin vakti geldi. Afiyetler olsun.

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 3 su bardağı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 8 su bardağı un

Üzeri için:

  • 1/2 su bardağı çırpılmış yoğurt

Püf Noktası

Hamuru hazırladıktan sonra mayalanması için sıcak bir yere koymanız, mayalanma sürecini hızlandıracaktır. Eğer mevsimlerden yazsa, güneş gören bir pencere kenarını kullanabilirsiniz, eğer kışsa fırınınızı 100 derecede 10 dakika çalıştırıp, kapattıktan sonra içerisinde bekletebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Hamuru yoğuracağınız bir kabın içerisine mayayı alın ve üstüne ılık suyu ilave edin. Maya eriyene dek elinizle karıştırın.

  2. Ardından hamur için gerekli olan diğer malzemeleri de ilave edin ve ele yapışmayan bir hamur elde edene dek yoğurun.

  3. Kabın ağzını streç filmle kapatın ve sıcak bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.

  4. 1 saatin sonunda kabarmış olan hamurunuzu alın ve 3 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı biraz un ve bir merdane yardımıyla oval bir şekilde açın.

  5. Üstüne parmak uçlarınızla şekiller verin ve yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin.

  6. Üstlerine çırpılmış yoğurdu bir fırça yardımıyla güzelce sürün ve önceden ısıtılmış 240 derece fırında üstleri kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis edin.

Şanlıurfa Culha Dokuması Şanlıurfa Ağzı Açık / Urfa Ağzı Açık Şanlıurfa Tepsi Kebabı / Urfa Tepsi Kebabı Şanlıurfa Ağzı Yumıh / Şanlıurfa Ağzı Yumuk Şanlıurfa Pendirli Helvası / Şanlıurfa Peynirli Helvası Şanlıurfa Bostanası / Bostana Urfa Keten Köyneği Fıstığı / Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı Urfa Pendirli Kedeyif / Şanlıurfa Peynirli Kadayıf Urfa Sini Darahlığı/ Şanlıurfa Sini Taraklığı Siverek Tavası Urfa Aya Köftesi / Şanlıurfa Aya Köftesi Şanlıurfa Lolaz Dürmiği/Şanlıurfa Lolaz Dürümü Şanlıurfa Peyniri / Urfa Peyniri Suruç Narı Şanlıurfa / Urfa Çiğ Köfte Şanlıurfa /Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa / Urfa Ciğer Kebabı Şanlıurfa / Urfa Tırnaklı Ekmek Şanlıurfa / Urfa Açık Ekmek Şanlıurfa / Urfa Keme Boranisi Şanlıurfa Miftahi Tas Kebabı/ Urfa Miftahi Tas Kebabı Şanlıurfa / Urfa Kıymalı Ekmeği ( Lahmacun) Karaköprü Tat Karpuzu Şanlıurfa / Urfa Şıllık Tatlısı Şanlıurfa / Urfa Zerde Şanlıurfa / Urfa Tiridi Şanlıurfa / Urfa Üzlemeli Pilav Şanlıurfa / Urfa Su Kabağı Yemeği Şanlıurfa / Urfa Pencer (Pazı) Boranısı Şanlıurfa / Urfa Patlıcanlı Kebap Şanlıurfa Sac Kavurma (Urfa Sac Kavurma ) Şanlıurfa / Urfa Külünçe Karaköprü Narı Şanlıurfa / Urfa İsot Çömleği Şanlıurfa / Urfa Soğan Kebabı Şanlıurfa / Urfa Frenk Çömleği Şanlıurfa / Urfa Meyan Şerbeti Şanlıurfa / Urfa Lebeni Şanlıurfa / Urfa Kıymalı Sögürme Şanlıurfa / Urfa Kazan Kebabı Şanlıurfa / Urfa İçli Köftesi Şanlıurfa / Urfa Haşhaş Kebabı Şanlıurfa / Urfa Eşkili Şanlıurfa / Urfa Biberi (İsot) Birecik Patlıcanı Halfeti Karagül / Halfeti Siyah Gül Şanlıurfa / Urfa Sadeyağı (Urfa Yağı)
Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası
Paşabağı Mahallesi Adalet Caddesi no: 9 ( Şanlıurfa Valiliği Arkası) Şanlıurfa/ TÜRKİYE
Online Ziyaretçi Sayısı: 56
2024 Toplam Ziyaretçi Sayısı: 145625
Geçmiş Yıl Ziyaretçi Raporları
Copyright © 2014-2024 Şutso Bilgi İşlem, Uygulama BES